Прэс-тур па арганічных гаспадарках беларускіх фермераў

Рэгіён:
16.08.2019
Прэс-тур па арганічных гаспадарках беларускіх фермераў

Экалагічнае ўстанова «Агра-эка-культура» запрашае журналістаў у прэс-тур па арганічным гаспадаркам беларускіх фермераў. Прэс-тур адбудзецца 3 верасня 2019 года. Для ўдзелу ў прэс-туры неабходна зарэгістравацца, запоўніўшы гугл-форму . Рэгістрацыя адкрыта да 27.08.2019г.

Тэма прэс-тура «Кантрольная закупка: сертыфікаваная арганічная гаспадарка як эталон чысціні прадукцыі».

Мерапрыемства арганізавана ў рамках праекта, што фінансуецца Шведскім агенцтвам па міжнародным развіцці і супрацоўніцтве (Sida) і Кааліцыяй Чыстая Балтыка (Coalition Clean Baltic) пры інфармацыйнай падтрымцы Беларускай асацыяцыі журналістаў (БАЖ).

У прэс-туры прымуць удзел эксперты па пытаннях арганічнай сельскай гаспадаркі.

 Падчас прэс-тура вы даведаецеся:

- як жывуць і працуюць арганічныя фермеры ў Беларусі.

- як уладкована сертыфікаваная арганічная фермерская гаспадарка знутры

- чаму арганічнае? Чым адрозніваюцца арганічныя метады ад тэхналогій інтэнсіўнай агравытворчасці? Чаму гэта не вяртанне ў мінулае, а крок да будучыні? Як арганічныя фермеры ператвараюць негатыўнае ўздзеянне сельскай гаспадаркі на прыроду ў пазітыўнае?

- што такога асаблівага робяць арганічныя фермеры для якасці і густу прадукцыі, здароўя спажыўцоў.

- з якімі праблемамі сутыкаюцца і як бачаць перспектывы развіцця галіны, якая падтрымка ад дзяржавы і спажыўца ім неабходная.

- як фермеры фармуюць кошты і шукаюць сваіх пакупнікоў. Якая дынаміка попыту.

- чаму важная кааперацыя фермераў і кааперацыя спажыўцоў.

- ці можна, пазнаёміўшыся з арганічным фермерствам, стаць самому сабе інспектарам па якасці прадукцыі? На што звяртаць увагу пры закупках у гаспадарках і на рынках.

І вядома, асабістыя гісторыі: чаму людзі вырашаюць займацца арганічнай сельскай гаспадаркай, хоць лягчэй зарабіць, выкарыстоўваючы ядахімікаты? Ці цяжка быць арганічным фермерам? Чаму арганічнаму фермеру трэба быць творчым, адукаваным чалавекам з шырокім кругаглядам?

Запрашаем вас убачыць усё на свае вочы, паспрабаваць, панюхаць і задаць пытанні непасрэдна вытворцам арганічнай прадукцыі ў іх гаспадарках!

Аб фермерах і іх гаспадарках:

Дзмітрый Лутаеў: апрацоўвае каля 1,7 га. Вырабляе: гарбузы і шынкі, салодкую кукурузу, буракі, некалькі розных відаў капусты і салат, кавуны, дыні, памідоры, фасолю і іншыя сезонныя прадукты. 35 арганічных культур. Сертыфікат арганічнай сельскай гаспадаркі Еўрапейскага Саюза. Адзін з заснавальнікаў арганічнага фермерскага кааператыва і першай ў краіне інтэрнэт-крамы арганічных прадуктаў «Консорция» www.consort.by  

Алена Сідарава: апрацоўвае 60,94 га. Вырабляе: дурніцу, суніцу садовую, бружмель, журавіны, яйкі курыныя, памідоры, агуркі, духмяныя травы, цукіні, гарбузы, перцы, збожжавыя. Сертыфікат Еўрасаюза. Працуе з гандлёвымі сеткамі і гіпермаркетамі.

Маршрут:

 Ад'езд з Мінска 3 верасня ў 8.30.

11:00 - Гаспадарка №1 - АПГ Дзмітрыя Лутаева (в. Сошица Бярозаўскага раёна Брэсцкай вобласці).

Экскурсія па гаспадарцы, гутарка з фермерам і экспертамі, для жадаючых магчымасць закупкі. Абед з фермерскімі прадуктамі.

14.00 - Пераезд у гаспадарку №2 - «СидСАд» Алены Сідаравай (в. Дашка, Мінскі раён, Мінская вобласць).

16.00 - Экскурсія па гаспадарцы, гутарка з фермерам і экспертам, для жадаючых магчымасць закупкі. Кава-паўза з фермерскімі прадуктамі.

17.30 - ад'езд у Мінск.

Магчымыя нязначныя зрухі па часе.

Пераезды ажыццяўляюцца ў мікрааўтобусе, у дарозе будзе прапанаваны чай, кава, вада, печыва.

Па пытаннях пішыце: gancharova@gmail.com

Агра-Эка-Культура
agroecoculture@gmail.com